Karkówka pieczona na zimno to znakomita wędlina do kanapek i przystawek.Przygotowanie tego mięsa z grilla jest, wbrew pozorom, niezwykle proste.. - super smaczne danie jednogarnkowe.. Jak już mówimy, że jest to golonka pieczona w piwie to będzie to golonka po bawarsku a przynajmniej w stylu bawarskim.. Krok 3: Całość zalewamy pozostałym sokiem z kapusty oraz sosem z patelni (po usmażeniu cebuli dolewamy wodę na patelnię, aby wszystkie przysmażone skwarki oraz przyprawy się nie zmarnowały).Piwo, zwłaszcza ciemne, sprawia, że mięso staje się kruche, karmelizuje się z łatwością i ma niepowtarzalny, głęboki smak i aromat.. Karkówki wyławiam, owijam boczkiem i związuję sznurkiem, tak, aby utrzymały kształt.. Będą to: pełna łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej, pełna łyżka Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra, obrane i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, łyżka siekanego tymianku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce .Zupę cebulową rozmieszaj z 200 ml piwa i uzupełnij 100 ml wody.. Nie odcinaj włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu.Kotlety z karkówki nakłuwam szpikulcem, wkładam do marynaty i odstawiam minimum na 2 godziny najlepiej na noc.. Piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny.. Karkówka po cygańsku po 2 godzinach spędzonych w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie..
Golonka w piwie.
Cebulę obrać posiekać drobniutko,czosnek przecisnąć przez praskę dodać około 2 łyżki oliwy,wlać piwo i dodać musztardę.. Karkówkę kroimy w plastry, Do miski wrzucamy karkówkę, ketchup, musztardę i przyprawy.. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zarumieni i soki lekko odparują.. Wszystkie składniki (cebulę, pokrojone figi, suszone śliwki, pokruszone migdały, zmieloną kolendrę i ostrą paprykę) wymieszaj z mielonym mięsem.. Z każdym dodatkiem będzie wyśmienita!Jeśli szukasz potrawy na świąteczny obiad, przygotuj karkówkę po staropolsku.. A z dodatkiem pieczarek i pieczonych warzyw to prawdziwe niebo w gębie!600 g karkówki w plastrach, 200 g pieczarek, 2 cebule, garść grzybów suszonych, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 2 listki laurowe, kilka gałązek tymianku, odrobina mąki do zagęszczenia sosu, sól i pieprz do smaku.. Sposób przygotowania: Karkówkę umyj, osusz i przełóż do miski.Na dno wykładamy 2 łyżki kapusty kiszonej, na nią 3 plastry karkówki, trochę podsmażonej cebuli i tak aż do wyczerpania produktów.. Następnie zawinąć folię aluminiową.. Mieszam do rozpuszczenia się miodu.. Mięso upieczone we własnym piekarniku, przyprawione ulubionymi ziołami, wolne od chemicznych dodatków i konserwantów jest doskonałym elementem składowym nie tylko dań obiadowych..
- soczysta i krucha karkówka.
Krok 2: Przygotowuję marynatę: Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo, Krok 3:Piekarnik nagrzać do 230 stopni.. Zachowuje wilgotność i rozpływa się w ustach.. Podobnie przygotowywałam już karkówkę pieczoną w papilotach z warzywami, tym razem do upieczonego mięsa polecam świetny, sezonowy dodatek - siekany bób z ziołami, natką i cytryną.. Mięso umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym.. Zamiast folii aluminiowej można przykryć naczynie pokrywą.Zawinąć najpierw paczuszkę z papieru, ale tak, aby pozostało wolne miejsce w papilocie i gorące powietrze mogło cyrkulować.. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny.. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Babeczka35.. Powstały farsz wyłóż na karkówkę, a następnie całość dokładnie zroluj i zawiń w folę aluminiową.Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym golonkę włożyć do woreczka strunowego - dodać plastry cebuli, przyprawy, miód i piwo..
To bowiem marynata nadaje niezwykłego smaku oraz aromatu.
Mięso włożyć do garnka z pokrywą lub naczynia do pieczenia, pod spód i na wierzch układając goździki, liście i ziela angielskie.. Krok 3:Pieczona karkówka to również pyszny pomysł na obiad, który można przygotować na kilka dni i tylko go odgrzewać - bez zbędnego stania przy garach.. 201. czas trwania: 1h.. Czas pieczenia: 1 godzina 50 minut.1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry ok 1 cm.. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.. Czytaj przepis.Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą 25 ml oleju rzepakowego, 1/2 l jasnego piwa, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka tymianku, świeżego lub suszonego, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, sól oraz pieprz.Karkówka pieczona na piwie.. Bardzo często zmieniamy trochę stare przepisy, ponieważ zmieniają się gusta .Karkówka pieczona to danie, które każdy z nas zna niemal od dziecka.. Sos przelewam do płaskiej blaszki, układam karkówki, solę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 minut przez około 40-50 minut.Karkówka duszona w sosie własnym.. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty.. Krok 2: 2/ Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania.. Karkówka w sosie idealnie skomponuje się z frytkami pieczonymi w piekarniku, puree ziemniaczanym lub gotowanymi na parze warzywami strączkowymi..
Wlej na patelnię z koncentratem i zagotuj.Pieczona golonka smakuje wybornie.
Przyprawione kawałki mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.. Podawać kładąc całą paczuszkę na talerzu.Długie marynowanie w białym winie a następnie pieczenie w piekarniku to jeden z lepszych sposobów na karkówkę.. Do naczynia w którym będzie marynowane mięso wlewam piwo jasne.. Karkówkę kroję w plastry grubości do 1 cm.. To przepis, który idealnie sprawdza się nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia.. Każdy bowiem lubi dodać coś od siebie lub poeksperymentować z klasycznymi przepisami.. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i piec przez 2 i 1/2 godziny.. Zamknąć szczelnie woreczek i włożyć do lodówki (można woreczek umieścić w misce, dla pewności, że nic nie wycieknie) - marynować 12-24 godziny, a co kilka godzin odwracać woreczek.Łączymy ciemne piwo z czosnkiem, majerankiem, kminkiem i słodką papryką.. Oprószyć solą i pieprzem.. Polecam.Karkówkę umyć osuszyć pokroić centymetrowe plastry.. Mieszanką natrzeć mięso i wysmarować 2 łyżkami roztopionego masła lub oliwy.. Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze i w tym przepisie na karkówkę duszoną w sosie własnym ta teoria sprawdza się idealnie, gdzie soczysty karczek skąpany w aksamitnym sosie dosłownie rozpływa się w ustach i przy okazji błyskawicznie znika z talerzy.Marynata do karkówki.. Wtedy wkładam plastry mięsa.. Ta propozycja jest stworzona nie tylko dla piwoszy - karkówka w piwie zasmakuje każdemu.Karkówka marynowana w piwie z miodem.. Karkówkę wystarczy pokroić w dość grube plastry i marynować w lodówce przez co najmniej godzinę przed położeniem na ruszcie.. Obficie nacieram solą.. Podajemy z dowolnymi dodatkami np; pieczonymi ziemnakiami i surówką z czerwonej kapusty.. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami.. Świetnie będzie pasowała także do kaszy i surówki z marchewki i jabłka.. mięso wykładamy na blaszkę i podlewamy piwem.. Cebulę obrać, pokroić w 6tki lub 8mki, rozłożyć na mięsie.. Do jej przyrządzenia wykorzystaj wybrane przyprawy oraz sosy.Cebula duszona nabierze charakterystycznego zapachu i uzyska wyrazisty smak!. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny.. Później wsypać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać marynatę.Taka jest własnie karkówka po cygańsku.. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego.. Dodaję miód.. Czas przygotowania: 30 minut.. Marynaty powinna być taka ilość aby mięso było przykryte roztworem piwnym .Krok 1: Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.. - świetnie doprawione mięso i dużo warzyw.. Wybierz ładny kawałek karkówki wieprzowej o wadze około 1500 gramów..